Cosmetice si Ingrijire Personala

Apa oxigenată – ce este și la ce se folosește?!

Peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea comună de apă oxigenată este un lichid incolor, cu punctul de fierbere 150.2 °C și cu punctul de topire/înghețare -0.432 °C.

Este singurul agent antibacterian compus numai din apă și oxigen. La fel ca și ozonul, peroxidul de hidrogen distruge organismele producătoare de boli, prin oxidare și este considerat cel mai sigur și mai eficient dezinfectant natural din lume. Deoarece ucide microorganismele prin oxidare, procesul poate fi cel mai bine descris ca o ardere controlată. Când peroxidul de hidrogen reacționează cu materialul organic, acesta se descompune în oxigen și apă.

Apa oxigenată are mai multe utilizări care îți pot fi de folos zilnic:
 1. Elimină pesticidele de pe legume și fructe
  Amestecă 1/4 cană de apă oxigenată cu 3 căni de apă într-un recipient. Lasă legumele și fructele pe care le vei consuma în această soluție 30 de minute. Metoda nu este recomandată pentru legumele și fructele care au imperfecțiuni, au lovituri, găuri, etc.
 2. Albește dinții
  Amestecă 2 lingurițe de apă cu 1 de apă oxigenată. Clătește gura cu această soluție, apoi scuipă. Poți folosi metoda de 2-3 ori pe zi.
 3. Bun dezinfectant pentru răni
  Apa oxigenată este de mare ajutor când vine vorba de tăieturi minore, zgârieturi, răni la suprafață. Pune apă oxigenată pe zona afectată periodic și bandajează apoi. Repetă procedura zilnic.
 4. Elimină ciuperca piciorului
  Folosește o soluție din părți egale de apă oxigenată și apă distilată direct pe ciuperca piciorului. Lasă locul să se usuce singur. Repetă până la vindecare.
 5. Curăță vesela din bucătărie
  Amestecă peroxidul de hidrogen cu bicarbonat de sodiu până faci o pastă. Cu aceasta poți spăla tot ce este murdar și plin de grăsimi.
 6. Menține casa curată
  Apa oxigenată poate fi folosită pe aproape orice suprafață are nevoie să fie dezinfectată și curățată. În acest caz, păstrează apa într-un recipient cu pulverizator închis la culoare. De asemenea, aplică apă oxigenată și pe alte suprafețe pe care stau microbii.
 7. Elimină petele de pe haine
  Transpirația, sângele, vinul, cafeaua pot fi eliminate de pe haine și țesături dacă le dai cu o soluție formată din 1 parte detergent și 2 de apă oxigenată. Clătește după câteva minute. Metoda funcționează mai ales pe țesăturile albe, deci atenție dacă ai rufe colorate!
 8. Dezinfectează baia
  Apa oxigenată poate fi folosită cu brio și în baie. Curăță și elimină microbii din chiuvetă, cadă, toaletă, pardoseală. Pulverizează peroxidul de hidrogen, apoi lasă 30 de minute să acționeze. Clătește și gata, baia este mai curată. Poți folosi apa oxigenată la aproape orice altceva mai ai nevoie să cureți și să dezinfectezi.

Sursă:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Peroxid_de_hidrogen
https://www.libertateapentrufemei.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *